پرستاشاپ چیست؟
پرستاشاپ یک نرمافزار متن باز تجارت الکترونیک (open source e-commerce solution) است. این نرمافزار تحت (Open Software License (OSL منتشر شده و به زبان برنامهنویسی PHP نوشته شده و از MySQL برای مدیریت پایگاه داده پشتیبانی میکند.
پرستاشاپ در حال حاضر در بیش از ۲۵۰ هزار فروشگاه اینترنتی سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد و در ۶۰ زبان مختلف در دسترس است.[^]
تاریخچه
پرستاشاپ در سال ۲۰۰۵ به عنوان یک پروژه دانشجویی در مدرسهی آیتی EPITECH پاریس در فرانسه آغاز شد. در ابتدا نام آن phpOpenStore بود و تنها در دو زبان انگلیسی و فرانسوی در دسترس بود. سه ماه بعد از راهاندازی، این پروژه به سیزده زبان دیگر ترجمه شد.
شرکت PrestaShop SA (پرستاشاپ) در سال ۲۰۰۷ توسط Igor Schlumberger و Bruno Lévêque تاسیس شد. از ماه می ۲۰۱۰ تا آپریل ۲۰۱۲، رشد پرستاشاپ به نحوی بود که از ۱۷ کارمند به بیش از صد نفر رسید و شعبه مرکزی ثانویهی خود را در میامی تاسیس کرد[^]. در مارچ ۲۰۱۴، پرستاشاپ توانست در دور دوم جذب سرمایه، 9.3 میلیون بدست آورد تا تلاشهایش برای گسترش در سطح بینالمللی را ادامه دهد[^]. در ژانویه ۲۰۱۵، این شرکت بخش Prestashop Cloud را راهاندازی کرد که نسخهای از نرمافزار بود که توسط خود پرستاشاپ میزبانی (self-hosted) میشد[^]. با توجه به گزارش وبسایت BuiltWith.com که فناوری را دنبال میکند، سهم بازار پرستاشاپ برای سایتهای متنباز تجارت الکترونیک ۹٪ است[^]. طبق گزارش W3Techs، پرستاشاپ توسط 0.5٪ از تمام سایتهای دنیا استفاده میشود[^].
مدل کسب و کار
به عنوان یک سازمان متنباز، پرستاشاپ با چالش کسب درآمد روبرو است. با تکیه بر اندازه و حوزهی بینالمللی جامعهی متنباز پرستاشپ، این شرکت دو منبع اصلی درآمدی ایجاد کرده است:
- بخش PrestaShop Addons که بازاری است که در آن فروشگاهداران میتوانند افزونهها و قالبهای دلخواه خود را برای فروشگاهشان خریداری کنند
- همکاری استراتژیک با رهبران صنعت تجارت الکترونیک از جمله PayPal یا Google
قابلیتها
پرستاشاپ بیش از سیصد قابلیت به صورت پیشفرض دارد که به کمک آنها میتوان لیست محصولات، پرداختها، ارسال، برندها و توزیع کنندگان را مدیریت کرد. پرستاشاپ از یک سیستم وب تمپلیت استفاده میکند که به کاربران اجازهی شخصیسازی قالب فروشگاه و افزودن ویژگیهای جدید را با استفاده از ماژولها میدهد. بخش بازار افزونههای پرستاشاپ یک پلتفرم برای توسعهدهندههای شخص ثالث فراهم کرده است تا قالب و ماژولهایشان را به فروشگاهداران بفروشند.
قالبها
پرستاشاپ یک قالب ریسپانسیو پایهای به صورت پیشفرض فراهم کرده است. کاربران میتوانند قالبهای خودشان را نصب کنند و توسعه دهند تا ظاهر وبسایت خود را بدون تغییر محتوا، عوض کنند.
ماژولها
ماژولها قابلیتهای پیشفرض نرمافزار پرستاشاپ را گسترش میدهند. کاربران میتوانن مستقیماً از بخش مدیریت ماژولهای مورد نظر خود را نصب کنند یا ماژول مورد نظر خود را توسعه دهند.
منبع: ویکیپدیا